Over Roeiploeg Utrecht

Historie

Vroeger, toen Utrecht nog “aan zee” lag, was er een zeevaartschool in Utrecht. Hier werd geroeid met sloepen, door de singels en grachten van Utrecht. De zeevaartschool is inmiddels verleden tijd, maar het roeien in Utrecht bestaat nog steeds. De grote overnaadse houten sloepen zijn een vertrouwd beeld in de Utrechtse grachten en zijn tegenwoordig eigendom van Roeiploeg Utrecht.

Roeiploeg Utrecht is in 1993 opgericht door docenten en studenten van de opleiding Operationele Techniek (OT), waar de zeevaartschool in is opgegaan. De vereniging werd toen opgericht met de naam Roeiploeg OT. De opleiding OT is later overgegaan in de Faculteit Natuur en Techniek (FNT) van de Hogeschool Utrecht. De naam is toen aangepast naar ‘Roeiploeg Hogeschool Utrecht’. Doordat het sloeproeien geen verplicht vak meer was op de Hogeschool, wat bij de zeevaartschool nog wel het geval was, werd de instroom van studenten steeds kleiner. Om deze reden is begin 2015 besloten om de naam aan te passen naar Roeiploeg Utrecht. Deze naam sluit beter aan bij vereniging en draagt uit dat we voor iedereen open staan.

Trainingen

Tijdens het roeiseizoen, wat loopt van maart tot november, wordt er 5 avonden per week en op zondag getraind in de wateren in en rondom Utrecht: Oudegracht, Stadssingel, Kromme Rijn, Merwede Kanaal en Vaartse Rijn. Om 19.00 uur verzamelen we op onze tjalk, gelegen in de Veilinghaven. Dan maken we de sloepen gereed voor vertrek en wordt er vaak nog een kopje koffie gedronken. Uiterlijk 19.30 uur vertrekken we om te trainen.

Hoe lang we roeien hangt af het team en eventueel van de wedstrijd waar we op dat moment voor aan het trainen zijn. De trainingen variëren van 45 minuten tot 3 uur, waarbij we diverse trajecten in en om Utrecht roeien, waaronder een rondje door de binnenstad van Utrecht.

Na de training blijven de meeste roeiers nog even hangen en worden er, onder het genot van een drankje, de nodige sterke verhalen gewisseld.

Klassement

Sinds begin 2016 heeft Roeiploeg Utrecht een damesteam. Dit team roeit in de eerste klasse Dames met de Doordrijver. In de winter van 2016/2017 heeft zich binnen de vereniging een fanatiek herenteam gevormd. Zij roeien met de Doorhaler in de eerste klasse Heren. Naast deze twee teams, is er nog het mixedteam. Zowel vrouwen als mannen nemen deel aan dit team. Zij roeien met de Doordrijver in de tweede klasse Heren. Het mixedteam valt volgens de reglementen namelijk onder het herenklassement. Naast deze wedstrijdteams is er nog een grote groep roeiers die op recreatieve basis roeien: lekker trainen maar met minder verplichtingen en wedstrijden. Zij roeien ook op zondagmorgen een rondje.